Ohjataan tupakantumpit pois maasta roskikseen

Tupakantumppiroskisten saatavuudesta huolimatta suurimmalla osalla Turun kaduista, puistoista, tienvarsista ja muista paikoista on edelleen tupakantumppeja.

Tässä on perusasiat tupakantumppien ympäristövaikutuksista:

Kuinka paljon roskaa tulee savukkeista?
Savukkeet muodostavat yli kolmanneksen – lähes 38 prosenttia – kaikista kerätyistä roskista. Savukkeiden heittäminen maahan kävellessä tai ulos autosta on niin yleistä, että 75 prosenttia tupakoijista ilmoittaa tekevänsä niin.

Kaikki nämä tupakantumpit aiheuttavat suuret siivouskulut. Kaupungit käyttävät 3–16 miljoonaa dollaria savukeperäisten roskien puhdistamiseen.

Ovatko tupakkajätteet myrkyllistä?
Kylla! Roskaiset tupakantumpit liuottavat ympäristöön myrkyllisiä kemikaaleja, kuten arseenia (rottien tappamiseen käytettyä) ja lyijyä, ja voivat saastuttaa vettä. Myrkylle altistuminen voi myrkyttää kalat sekä tupakantumppeja syövät eläimet.

Mitä tavallisessa tupakan filtterissä on?
Se saattaa näyttää puuvillalta, mutta 98 ​​prosenttia savukkeiden suodattimista on valmistettu muovikuiduista (selluloosa-asetaatti), jotka on pakattu tiukasti yhteen, mikä johtaa siihen, että arviolta 1,69 miljardia kiloa tupakantumppeja päätyy vuosittain myrkyllisiksi roskiksi.

Ovatko savukkeet biohajoavia?
Ei – savukkeiden muovikuidut eivät ole biohajoavia, mikä tarkoittaa, että ne eivät hajoa orgaanisesti elävistä organismeista.

Kuinka kauan savukkeiden hajoaminen kestää?
Vaikka savukkeet eivät hajoa luonnollisesti, ne voivat hajota vähitellen ympäristöolosuhteiden, kuten sateen ja auringon, vaikutuksesta. Arviot kuluvasta ajasta vaihtelevat, mutta tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että tupakantumpeista vain noin 38 prosenttia hajosi kahden vuoden sisällä.

Meidän on ohjattava tupakantumpit pois maasta roskakoreihin antamalla ihmisille siihen lisää motivaatiota. Göteborgissa paikallista huumoria on käytetty vähentämään 70 % tupakantumpin roskaamisesta: https://nudgd.io/cases/pigeons-help-smokers-use-ashtrays-in-gothenburg/

Tätä on myös mahdollista kokeilla Turussa joko paikallishuumorin avulla tai humoristisilla äänestyslaatikoilla.

Äänestyslaatikkoa on käytetty Britanniassa menestyksekkäästi: https://www.corpcommsmagazine.co.uk/2016/09/how-a-ballot-bin-made-smokers-think-twice-about-where-they-left-their-stubs/

Tupakantumpilla voitaisiin esimerkiksi äänestää,
Kuuluuko ananas pizzaan vai ei?
Onko Turku parempi kuin Tampere?

Voisimme kohdistaa myös autoilijat, jotka heittävät tupakantumppeja ulos autoistaan. Turku-aiheinen miniroskis voitaisiin lisätä Turku-brändin tuotteisiin ja mainostaa tupakantumppien lopettamisen tähtäävän kampanjan yhteydessä.

Varavaltuutettu Theresia Bilola jätti aloitteen kaupunginvaltuuston kokouksessa 17.4.2023

Tupakoi siististi – mukana kulkeva miniroskis kuuluu vastuullisen röökaajan perusvarustukseen