Turun Sanomat (23.5.2018) uutisoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin korottavan asiakasmaksujaan. Uutisessa jätettiin kertomatta, että päätös syntyi äänestyksen jälkeen 10 – 9. Asiakasmaksujen korotuksen puolesta äänestivät Kok, Kesk, Rkp ja yliopiston edustajat. VIhreiden, SDP:n, Vas, ja PS puolestaan ehdottivat, että maksuja olisi nostettu vain 2,5% eikä 11,6% kuten nyt tapahtuu.

Poliklinikkamaksun nousu 4,30€ ja hoitopäivämaksun nousu 5,10€ ei keskituloiselle palkansaajalle ole suuri, mutta pienituloiselle muutamankin euron korotus aiheuttaa hoitoon hakeutumisen viivästymistä ja tilanteen pahenemista.

Voimassa oleva taloussuunnitelmassa vuodelle 2019-2020 pohjautui siihen ettei asiakasmaksuja koroteta indeksikorotusta enempää. Nyt sairaat joutuvat maksamaan yllättäen talousarvioon lisätyn tieteelliseen tutkimukseen tarkoitetun 1M€ ja n. 1M€ sote-lakien mahdollisen voimaantulon aiheuttamat kustannukset. Asiakasmaksuilla paikataan siis hallituksen sairaanhoitopiireiltä leikkaamia tutkimusmäärärahoja.

Tuija Ollikkala
Sairaanhoitopiirin hallituksen II varapuheenjohtaja


Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallitus kokoontui tiistaina 22.5.2018
-kokousasiakirjat löytyvät täältä.
-sairaanhoitopiirin tiedote aiheesta täältä.