Hyvät ystävät, bästa vänner!
On hienoa viettää vihreää vappua taas täällä Turussa. Tämä on jo pitkä traditio – ja viimeksi taisimme tavata täällä Aurajoen rannalla ennen kuin maailma sulkeutui koronan takia. Vaputkin olivat sitten hetken aikaa teams-vappuja. On ilo nähdä ihmisiä muutenkin kuin kuvaruudulla!
Ukraina tarvitsee apuamme
Korona-ajan jälkeen olemme todistaneet toista tragediaa, hyvin lähellä meitä: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on jatkunut nyt yli vuoden. Se on tuonut sodan kauhut keskelle Eurooppaa.
Hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on räikeä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan loukkaus. Se rikkoo sen Euroopan turvallisuusjärjestyksen, johon vuosia saatoimme luottaa.
Ukrainalla on oikeus YK:n peruskirjan 51. artiklan nojalla puolustautua, ja se voi pyytää muilta puolustautumiseensa apua, kunnes YK:n turvallisuusneuvosto ratkaisee asian. Ja tiedämme, että Venäjän käyttäessä veto-oikeuttaan, YK:n turvallisuusneuvosto on tässä asiassa halvaantunut. Hyökkäävä taho on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen. Moraalista auktoriteettia käyttää nyt YK:n yleiskokous, jossa Venäjän hyökkäyssota on tuomittu yli 140 äänen voimin.
Suomelle ja Euroopan Unionille on tässä tilanteessa itsestään selvää, että asetumme Ukrainan tueksi, ja annamme tukeamme niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee. Se on ollut aseellista tukea, humanitaarista tukea, tukea jälleenrakennukseen, pakolaisten vastaanottamista Ukrainasta. Kaikkea tätä on jatkettava – se on meidän velvollisuutemme.
Suomi on erikseen valmistautunut auttamaan Ukrainaa myös sodan ympäristötuhojen korjaamisessa ja ydinturvallisuudessa. Nämä ovat Ukrainankin tulevaisuuden kannalta aivan avainkysymyksiä.
Hyvät vappukansa!
Jälleen yhdet eduskuntavaalit ovat takana, ja politiikan arki on edessä. Kokemuksesta tiedämme, että monipuoluehallitusten hallitusneuvottelut voivat olla vaikeita. Yhtä asiaa uskallan kuitenkin uudelle hallituspohjalle toivottaa – rauhallisempia aikoja.
Kulunut nelivuotinen hallituskausi oli työntäyteinen. Ulkoministerin ja ulkoministeriön näkökulmasta tapahtui paljon: EU:n puheenjohtajakauden jälkeen kohdattiin maailmanlaajuinen pandemia. Suomen kansalaisia tuotiin turvaan maailmalta vaikeiden operaatioiden kautta.
Ei vain koronan vuoksi loukkuun jääneitä kansalaisiamme, vaan myös 26 suomalaista lasta Al-Holin vankileiriltä, pulaan jääneet suomalaiset ja Suomelle töitä tehneet Afganistanista, ja nyt viimeksi suomalaiset loukkuun jääneet Sudanista Khartumista.
Joskus kysytään turhautuneina, pitääkö suomalaisia maailmalta aina pelastaa. En usko että katselisimme rauhallisin mielin, kun muut maat hoitavat kilvan kansalaistensa oikeuksia ja turvallisuutta, ja täällä seistäisiin tumput suorana.
Ulkopolitiikkamme on ollut ihmisoikeuspohjaista, ja nämä ihmisoikeudet koskevat myös Suomen kansalaisia maailmalla.
Vaikeiden kriisien ja evakuointien lisäksi ulkopolitiikassa on tehty se, mikä hallitusohjelmaan kirjattiin: siviilikriisinhallintaa on vahvistettu, Afrikka-strategia tehty, Rauhanvälityskeskus perustettu, kuusi uutta lähetystöä Suomelle avattu.
Ja – ai niin – Natoonkin on liitytty. Valmiutemme vastata mihin tahansa Suomeen kohdistuviin uhkiin ovat nyt paremmat kuin koskaan.
Kära vänner!
De partier som vann valet börjar bilda den nya regeringen i morgon på Ständerhuset.
Europeiska unionen har haft en nyckelroll när det gäller att stödja Ukraina. Det är mycket viktigt att vår aktiva roll i EU fortsätter. Det är inte dags att stänga europeiska dörrar.
Det är också mycket viktigt att Finland bibehåller sin aktiva roll i klimatpolitiken. Vi har varit ett av de länder som visar vägen att gå för de andra. Finska industrier har också legat i framkant av nytänkandet om miljö och klimat. Det är en stor fördel även för vår ekonomi.
Hyvät ystävät!
Vaikka maailma muuttuu, jotkut asiat pysyvät ennallaan. Vihreät synnytettiin aikanaan Suomeen puolustamaan luontoa ja luonnonsuojelua, toimimaan inhimillisten kaupunkien puolesta, ja jotta tavallisten ihmisten ääni alkaisi kuulua byrokratian rattaissa.
Näitä asioita tarvitsemme tänään enemmän kuin koskaan. Kevät muistuttaa luonnon heräämisestä, mutta on kauheaa ajatella, että joka kevät lajeja herää aina vähemmän. Biodiversiteetti vähenee, luontokato uhkaa.
Toimet ilmastonmuutosta vastaan ovat käynnistyneet, mutta tiedämme, että aikaa on vähän ja enemmän pitää tehdä. Ilmaston lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen.
Hiilinieluista on pidettävä huolta, hiilijalanjälkeä vähennettävä ja suunnan oltava kohti jalostusasteeltaan entistä korkeampia tuotteita. Tuulivoiman tuotantoa on lisättävä. Puurakentaminen on saatava uudelleen kunniaan.
Eikä vain uuden rakentaminen, vaan myös vanhojen puutalojen suojelu. Täällä Turussa Linnankadun äskeinen järkyttävä puutalopalo muistutti, miten vähästä historiallisten kohteiden säilyminen voi olla kiinni. Myös Österbladin korttelin puutalojen suojeluun on nyt kiinnitetty myös valtakunnallista huomiota. Rakennussuojelun tulisi huolehtia, että historia kulkee mukanamme joka päivä.
Näillä sanoilla ja ajatuksilla haluan toivottaa hyvää ja turvallista vappua kaikille.
Glad och trygg valborg till alla.
Pekka Haavisto piti puheen Turussa vappuna 1.5.2023