Vihreä kaupunginvaltuutettu Konsta Weber jättää kaupunginvaltuuston kokouksessa ma 3.12.2018 valtuustoaloitteen painonappien poistamiseksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väyliltä. Tampereella Vihreä valtuutettu Juhana Suoniemi jätti lähes vastaavansisältöisen ja muotoisen aloitteen aiemmin.

Valtuustoaloite painonappien poistamiseksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väyliltä

Risteyksissä Turussa jalankulkija ja pyöräilijä joutuu usein painamaan nappia saadakseen liikennevalon vaihtumaan. Vaikka yhden painonapin painaminen on sinänsä pieni vaiva, kertautuu vaikutus kun päivittäiselle työ- tai asiointimatkalle osuu useita painonappiylityksiä. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on painonapin avulla osoitettu oma autoilulle alisteinen paikkansa liikennemuotojen hierarkiassa. Ei siis ole ihme, että liikenne- ja kaupunkikehityskeskustelussa törmää usein termiin kyykytysnappi, puhuttaessa näistä kevyenliikenteen painonapeista. Painonapit eivät vahvista kestävien kulkumuotojen houkuttelevuutta.

Painonapilla on oikeata estevaikutusta. Erilaisten vammojen tai apuvälineiden kanssa arkeaan eläville painonappijärjestelmä tuo ylimääräisiä vaikeuksia. Jos kulkee pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa, painonappia painaakseen joutuu usein kiertämään ja nappiin voi olla vaikea ylettyä, erityisesti talvella, kun lumikinokset haittaavat napin saavutettavuutta. Myös monet lastenvaunujen kanssa liikkuvat kokevat painonapit hankalina.

Pyöräilijä joutuu usein nousemaan pyörän selästä ja kurkottamaan nappia jalankulkijoille varatulta tienosalta, painonappi kun on yleensä sijoitettu vain jalankulkijoiden puolelle. Erityisen hankalaa tämä on lukkopolkimien kanssa tai taakkapyörällä liikuttaessa. Talvella painonapit saattavat olla lumikasan takana, eikä niihin ylety nousematta kokonaan pyörän päältä. Nappijärjestelmän vuoksi pyörällä pitää myös kiirehtiä risteykseen painamaan nappia sen sijaan, että voisi lähestyä risteystä sovittaen nopeutensa valokiertoon.

Valtuustoaloitteenani esitän, että Turussa ryhdytään nopeisiin toimiin painonappien poistamiseksi kevyenliikenteen väyliltä ja jalkakäytäviltä.

Tampereella Vihreä valtuutettu Juhana Suoniemi jätti lähes vastaavansisältöisen ja muotoisen aloitteen, siitä on paljon tekstiä otettu tähän aloitteeseen. Emmehän halua jäädä tässä asiassa Tampereesta jälkeen.

Turun valtuustossa 3.12.2018

Konsta Weber
kaupunginvaltuutettu