Valtuustoaloite: Kivipihasta vettä läpäisevää maata – tuki taloyhtiöille ja kiinteistölle hulevesiä imeyttävän pinnan lisäämiseen

Julkaistu

Kategoria

, ,

Ilmastonmuutoksen myötä sademäärät voivat olla epävakaita ja kaupungit tarvitsevat ratkaisuja, jotka auttavat estämään kaupunkitulvia. Turun ilmastosuunnitelmassa on tunnistettu voimistuvien rankkasateiden vuoksi kasvavat hulevesitulvariskit. Kaupunkimme sijainti rannikkoalueella altistaa myös meritulvariskeille. Ilmastonmuutoksen voimistuminen voi aiheuttaa kasvavia kustannuksia hulevesien hallintaan. Turku on tarttunut toimeen hulevesien hallinnassa. Hulevesien muodostumista ehkäistään toteuttamalla rakennuspaikalla läpäiseviä päällysteitä ja viheralueita. Yksi käyttämätön potentiaali on kiinteistöjen piha-alueet etenkin korkean tulevariskin kaupunkialueella. 

Luontopohjaisten ratkaisujen edistäminen on kestävin tapa muokata kaupunkiympäristön resilienssiä sääriskeille.

Esitetämme, että Turulle valmistellaan tuki, jota tietyn iän ylittävien rakennusten kiinteistönomistajat ja taloyhtiöt voivat hakea muuttaakseen kivettyä piha-aluetta hulevesiä imeyttäväksi maaksi. 

Turun hule- ja jätevesille laaditaan uutta kokonaisvaltaista hallintasuunnitelmaa. Suunnitelman yhteydessä on luontevaa tarkastella, kuinka kaupunki voi tukea kiinteistönomistajia ja taloyhtiöitä hulevesiä sitovan pinta-alan lisäämisessä. Mallia voi hakea myös Alankomaiden Eindhovenin kaupungista, jossa kunta ja vesilaitos on myöntänyt rahallista tukea asuinrakennusten ja liiketilojen omistajille, jos he vaihtavat pihakivetyksen viherpinta-alaan tai asentavat viherkaton. 

Eindhovenissa tuen on nähty vastaavaan kaatosateiden aiheuttamiin paikallisiin tulviin, lieventävän kuivuutta ja kuumuutta puutarhan kasvun kautta. Muutosten avulla on onnistuttu lisäämään myös monimuotoisuutta, josta hyönteiset, sammakkoeläimet ja linnut hyötyvät. 

Turku investoi vuosittain hulevesien hallintajärjestelmiin. Keskimäärin Suomessa kaupunkien hulevesihallinnan vuosittaiset kustannukset voivat vaihdella miljoonista kymmeniin miljooniin euroihin. Vihertehokkuuden parantamisella ja luontopohjaisilla ratkaisuilla, kuten viherkatoilla, sadepuutarhoilla ja viheralueilla voidaan keventää hulevesien painetta tulvariskialueilla.

Niina Ratilainen