Niina Ratilainen

Turun kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 6.11. kaupungin talouden osavuosikatsauksen, jonka mukaan kaupungin verotulot kehittyvät positiivisesti. Ennuste vuoden 2017 tilinpäätöksestä on ylijäämäinen. Positiivisten lukujen ohella osavuosikatsauksessa esitetään kuitenkin myös taloutta sopeuttavia toimenpiteitä kaupungin toimialoille. Sivistystoimialan osalta katsauksessa esitetään keväällä 2016 tehtyjen varhaiskasvatuspäätösten purkamista. Kaupunginhallitukselle esitetään, että päätökset subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämisestä ja päivähoitoryhmien nykykoon säilyttämisestä otetaan uuteen käsittelyyn.
– Monen muun suuren kaupungin tapaan Turku kieltäytyi keväällä 2017 heikentämästä perheiden ja lasten päivähoitopalveluita Turussa. Turussa poliittinen enemmistö säilytti nykyisen ryhmäkoon päiväkodeissa sekä jokaisen lapsen oikeuden päivähoitoon vanhempien työllisyystilanteesta riippumatta. Vihreät eivät hyväksyneet huhtikuussa 2016 subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista tai päivähoitoryhmien suurentamista, emmekä hyväksy nytkään. On ihan käsittämätöntä, että tuota päätöstä yritetään nyt muuttaa, toteaa vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen.

Viimeisimpänä kaupunkina subjektiivista päivähoito-oikeutta on käsitellyt Vantaa, jossa talousarvion yhteydessä päätettiin purkaa aiempi rajauspäätös, sillä rajauksen on koettu aiheuttaneen vantaalaisille perheille paljon ongelmia.
– Turulla on edelleen taloudellisia haasteita, mutta elpyminen on käynnissä ja asukasmäärämme kasvaa. Turulla ei ole tarvetta päivähoidon palvelutason laskuun. Tulevaisuus ei tule paremmaksi sillä, että päiväkotien lapsiryhmiä suurennetaan, Ratilainen linjaa.

– Turussa seuraavana haasteena on varmistaa riittävästi päiväkoteja turkulaisille lapsille, joita mukava kyllä on maailmassa joka vuosi enemmän. Tämän positiivisen haasteen selättäminen valitsemalla päivähoidon heikentämisen tie on surkea keino, kun päivähoitopaikkojen tilanne pitäisi selvittää alueittain ja kiirehtiä kaupungin uusia päiväkotihankkeita, jotka ovat viivästyneet. Politiikassa olisi hyvä muistaa, että talous ei ole itsetarkoitus vaan väline tehdä asukkaille tärkeitä palveluita. Päivähoito on aivan niiden palveluiden ytimessä. Siksi sitä ei pidä heikentää.

Lisätietoja
Niina Ratilainen
puheenjohtaja
Turun vihreä valtuustoryhmä
050 378 7791