Vihreiden saavutukset Turussa 2021–25

Luonto

Lupasimme suojella hiilinieluja, lisätä kaupunkivihreää ja edistää siniviherkertoimen käyttöä. Kaksi isoa päätöstä ovat olleet luonnon monimuotoisuusohjelma, jossa mm. asetetaan tiukan luonnonsuojelualueen 10 % tavoite sekä rakennusjärjestys, jossa siniviherkertoimesta eli kaavoissa vaadittavasta viherpinta-alasta tehtiin velvoittava ja tekemällämme lisäyksellä vaaditaan pihoilta kasvillisuutta sekä lähtökohtana puiden säilyttämistä rakentamiseen ryhdyttäessä. Kaavoissa on otettu käyttöön merkintöjä, joilla vaaditaan luonnon monimuotoisuutta edistävää viheralaa ja arvokkaiden luontokohteiden säilyttämistä.

Lupasimme ajaa Mälikkälään luonnonsuojelualuetta sekä puolustaa Kupittaan siirtolapuutarhaa kaupunkivihreän keitaana. Molemmat tavoitteet toteutuivat. Kupittaalla tehdään parhaillaan kehittämissuunnitelmaa puutarhana säilytetylle alueelle. Mälikkälän luonnonsuojelualueen lisäksi valmistelussa on uusia alueita täyttämään suojelutavoitetta.

Myös Itämeren suojelutavoitteemme ovat edenneet. Ruoppausmassojen läjitys mereen on lopetettu ja vuokrapelloilla on uudet Itämeri-kriteerit. Turun seudun puhdistamo Oy:n rakennuttama UV-hygienisointilaitos puhdistaa laitokselta poistuvan jäteveden uimakelpoiseksi, mikä myös vähentää Itämeren kuormitusta.

Ilmasto

Lupasimme edistää päästöbudjettia, joka yhdistää ilmastotoimet taloussuunnitteluun. Saimme sen pormestariohjelmaan ja se on Turussa nyt käytössä. Sen rinnalle on saatu EU-taksonomian käyttö investointien suunnittelussa. Vähähiilisen rakentamisen tavoitteemme saimme mukaan talousarvioneuvotteluissa. Sen jälkeen uudelle kerrostalorakentamiselle määriteltiin 16 kilon hiilijalanjäljen raja-arvo, joka otettiin käyttöön rakennusjärjestyksessä tämän vuoden tammikuussa.

Liikkumisen päästövähennyksiä olemme ajaneet monin tavoin. Länsirataa on edistetty edunvalvonnalla, lähijunaliikenneselvitys käynnistettiin ja raitiotien yleissuunnitelma hyväksyttiin toteutussuunnittelun pohjaksi. Runkolinjoja lykättiin aiemmin, mutta tänä vuonna ne saadaan käyttöön. Ne lisäävät joukkoliikennettä 20 %. Saimme pyöräväylien tavoiteverkon ja sen kohteista valmistunut on lähes kokonaan Itäinen Rantakatu ja päätös on tehty mm. Itäisestä Pitkäkadusta. Lauttarannan silta ei ole edennyt toivotussa aikataulussa toteutussuunnittelussa ilmenneiden haasteiden vuoksi, mutta sekin on tulossa. Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelmassa yhdistyvät kaikki liikenteen päästövähennystoimet.

Kaupunkikehitys

Lupasimme laajentaa kävelyn ja oleilun tilaa keskustassa. Kävelyn ja oleilun ohjelma on hyväksytty ja sen kohteita lähdetty toteuttamaan. Kesäkatu on vakiinnutettu terasseiksi muutettavine parkkipaikkoineen. Jokirannassa pyöräilyä ja kävelyä on erotettu toisistaan. Kaupungintalon parkkipaikka on päätetty muuttaa puistoksi ja kirjaston viereinen Carlo Bassin aukio lasten leikkipaikaksi.

Lupasimme edistää erilaisten ja erihintaisten asuntojen sijoittumista eri puolille kaupunkia ja lisätä asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä heidän asuinalueillaan. Turussa on hyväksytty segregaatioon purkamisen toimet sekä asunto- ja maapolitiikan periaatteet, jotka edellyttävät tuetun asumisen sijoittamista sinne missä sitä ei vielä ole runsaasti. Periaatteissa edellytetään myös perheasuntoja jokaiseen taloon sekä pientalojen lisäämistä kerrostalotuotannon rinnalla. Pientalojen täydennysrakentamisen kohteista on päätetty ja osa kaavoista edennyt. Asuinalueilla kuuluu asukkaiden ääni aiempaa vahvemmin kasvaneella aluekohtaisella asukasbudjetilla. Yhteisöllisyyttä on lisätty mm. alueolohuoneilla.

Lupasimme lisätä uimapaikkoja ja rantoja ihmisten käyttöön. Turkuun on päätetty perustaa neljä uutta uimarantaa, joista ensimmäinen on Kaarle Knuutinpojanranta Telakkarannassa. Pansioon on laadittu Merikaupungin visio, jonka myötä rantaa saadaan käyttöön tulevaisuudessa. Turun linnan puisto laajenee joelle ja jokirannan kävelyreitin puuttuva palanen saadaan käyttöön, kunhan sen rakentamiseen liittyvät tekniset haasteet on ratkaistu. Kulttuurijokilautta tuo uimapaikan Aurajokeen.

Lupasimme säilyttää ja suojella vanhoja puutaloja aina, kun mahdollista. Nyt Turkuun on luotu uusi toimintamalli ja budjettikohta, jotka tarjoavat kaupungille lisää mahdollisuuksia puuttua huonosti ylläpidettyihin arvokiinteistöihin. Teettämisuhalla kaupunki voi nyt kunnostaa talot omistajan laskuun.

Lapset ja nuoret

Lupasimme huolehtia, että kouluja ja päiväkoteja on ympäri kaupunkia ja että ne ovat terveellisiä turvallisia. Tällä kaudella tähän on panostettu erityisesti, kun systemaattiset kuntotarkastukset ovat johtaneet useiden koulujen ja päiväkotien remontteihin ja uudisrakennuksiin. Hankesuunnitelmia on hyväksytty lähes 30 kohteeseen, kun otetaan mukaan 12 päiväkodin uudistamismalli. Väistöt eivät koskaan ole mukavia, mutta niitä on tehtävä, jotta tiloista saadaan terveelliset. Lisääntyvä lapsimäärä on edellyttänyt uusia paikkoja, joita on samalla lisätty.

Talous on ollut ennakoimattomassa murroksessa soten siirron, koronatukien päättymisen, Venäjän hyökkäyssodan ja valtionosuuksien muutosten johdosta. Talouden sopeutuksessa koulutus on asetettu erityisasemaan, esimerkiksi yt-neuvottelut eivät koskeneet koulujen ja päiväkotien henkilöstöä.

Koulusegregaation purkaminen on ollut vahva pormestariohjelman teema, mitä vaaliohjelmassamme ajoimme. Se on ulottunut kouluverkon uudistamiseen, positiivisen diskriminaation rahoituksen kriteereiden sekä painotetun opetuksen uudistuksen aloitukseen. Monikielisten opiskelijoiden osuutta lukiossa ja korkeakouluissa on haluttu kasvattaa.

Lupasimme edistää jalkautuvaa nuorisotyötä. Nuorisotyön uudistus on aloitettu tavoitteena, että nuorisotyön osaamista on yhä enemmän siellä, missä nuoretkin ovat. Erimuotoista liikkuvaa nuorisotyötä on lisätty, yhtenä toimintamuotonaan Vimman yökahvila

Kulttuuri ja liikunta

Lupasimme ajaa kulttuurin tilojen kehittämistä yhdessä taidekentän kanssa. Tästä näkyvin tulos on Taiteen talon perustaminen Turkuun. Kulttuurin kärkihankkeessa on myös kehitetty välitilamalli väliaikaiselle toiminnalle. Musiikkitalo Fuuga rakentuu jokirantaan teatterin viereen tarjoten paitsi turvalliset työtilat orkesterille, myös mahdollistaen kulttuurin vetovoiman nostamisen uudelle tasolle. Kirjastoverkkoa on uusittu jo valmistuneella Runosmäen uudella kirjastolla Riimissä, mikä tuo kirjaston muun toiminnan yhteydessä ollessaan myös sellaisten käyttäjien elämään, jotka eivät välttämättä erilliseen kirjastoon lähtisi. Nummen tuleva uusi kirjasto Aurajoen rannassa tarjoaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi ihanan ulkolukupuutarhan synnyttämiseen.

Liikkumisen mahdollisuuksia on pyritty lisäämään sekä pienillä, ympäri kaupunkia syntyvillä ulkoliikuntapaikoilla, joita on syntynyt aiempaa enemmän kohonneen asukasbudjetin ansiosta että isommilla investoinneilla liikuttavampaan ympäristöön. Näitä ovat mm. kävely- ja pyörätiet, uimapaikat ja koulujen pihoille tai lähelle toteutettavat moninaiseen liikkumiseen kannustavat kentät. Lasten harrastamista tuetaan harrastuksilla koulupäivän yhteydessä, Boostii-avustuksella sekä sitä täydentävällä vähävaraisten perheiden harrastustuella.

Hyvinvointi

Lupasimme torjua köyhyyttä, panostaa hyvinvointiin sekä lisätään päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Asunnottomuuteen on tällä kaudella puututtu eri tavoin sekä asuntotuotannon että sote-palveluiden kautta. Kaivattu asunto ensin -asuminen palaa Turkuun päihdehuollon monipalvelukeskuksen myötä. Ruoka-aputoimintaa ja toimijoiden yhteistyötä sekä alueellista hävikkiruoan logistiikkatoimintaa on ryhdytty kehittämään, jotta sen toimivuutta ja saavutettavuutta saadaan parannettua. Vähävaraisten lapsiperheiden arkea helpottavaa lapsille ja nuorille tarjottavaa kesäajan maksutonta ruokailua pilotoitiin Kivaloma kulmilla –toiminnan yhteydessä sosioekonomisesti haastavilla Pansion ja Halisten alueilla.

Järjestöjen avustuksia on pyritty kohdentamaan entistä tehokkaammin turkulaisten hyvinvoinnin ja haavoittuvien ryhmien kannalta. Sote-järjestöjen avustukset saateltiin Varhaan. Perusterveydenhuollon jonot pystyttiin purkamaan pitkällisen työn tuloksena ennen kuin terveyspalvelut siirtyivät Varhaan. Mielenterveyspalveluja lisättiin sekä lapsille että matalan kynnyksen yksikkönä aikuisille. Yhteistyössä Varhan ja hyvinvointialueen muiden kuntien kanssa laadittiin asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen välineenä toimiva hyvinvointikertomus ja -suunnitelma.

Soten jälkeenkin hyvinvointia on edistetty mm. Yhteisöllisen Turun kärkihankkeessa, jossa yksinäisyyden torjunta on asetettu yhdeksi keskeisiksi tavoitteeksi. Siihen on puututtu alueolohuoneilla ja järjestöjen kanssa yhteistyössä toteutetulla ihmisiä yhteen saattavalla toiminnalla. Osallisuutta on lisätty mm. asukasbudjettia kasvattamalla ja kansalaispaneelin käynnistämisellä. Asiakkaiden osallistamista kaupungin palveluiden kehittämisessä on ryhdytty parantamaan lisäämällä palautepalvelun, Turku.fi-verkkosivuston sekä palvelupisteiden, kuten kaupunginkirjaston Varaamo-palvelun ja Monitorin asiakaspalvelun kautta tulevien asiakaspalautteiden analysointia ja mittaamista, jotta niiden avulla pystytään luomaan parempi ymmärrys asiakkaiden tarpeista, odotuksista sekä palvelujen käytöstä ja niihin liittyvistä haasteista.