KAUPUNKIPUISTO KATARIINANLAAKSON – LEMUNNIEMEN – RAUVOLAHDEN ALUEELLE

Kummankin kaupungin vihreiden valtuustoryhmät jättävät Suomen luonnon päivän merkeissä samansisältöisen valtuustoaloitteen: Kaarinassa 20.8. ja Turussa 27.8. Aloitteessa esitetään toimia kaupunkien raja-alueella sijaitsevan merkittävän luonto- ja kulttuurialueen turvaamiseksi ja kehittämiseksi.

Turun tunnettu Katariinanlaakso kytkeytyy pitkospuin Rauvolanlahden poikki Kaarinan Vaarniemeen ja Lemunniemelle. Alueella on jo merkittyjä polkuja, pari nuotiopaikkaa ja näkötorni. Virkistyskäyttö on lisääntynyt viime vuosina paljon.

Katariinanlaakso ja Kaarinan Vaarniemi ovat luonnonsuojelualueita. Ne on rauhoitettu lehtoina, joissa kasvaa runsaasti tammia. Rauvolanlahti on lintujen muuton- ja pesimäaikainen kohde, mikä kuuluu Natura-alueeseen kuten merkittävä osa Kaarinan puolella sijaitsevaa Vaarniemen kallioaluekin.

– Turun kaupunkiseudulla on hyvin monimuotoista luontoa, jota kannattaa vaalia. Metsissä ja luonnossa oleskelu, vaeltelu ja luonnon havainnointi lisäävät tutkitusti ihmisen hyvinvointi, toteaa Turun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen.

Näillä seuduilla on asuttu vuosituhansia ja merkkejä on varhaismetallikaudelta asti. Sotatoimetkin ovat alueelle ulottuneet. Kaarle-herttua nousi maihin Ruotsi-Suomen joukkoineen kurittamaan aatelisia1500-luvun lopussa Rauvolanlahdelta.

Suomen sodan Lemun taistelu puolestaan käytiin Suomen sodan aikana. Taistelutanner sijaitsee Kaarinassa Ala-Lemun kartanon mailla. Runeberg on kirjoittanut taistelusta Vänrikki Stoolin tarinoihin runon Kuoleva soturi.

– Kahden kaupungin alueelle sijoittuvalle kaupunkipuistolle on perusteensa, sillä luonto ja kulttuurihistoria puhuvat täällä valtakunnallisin nuotein, arvelee Kaarinan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rautanen.

Vihreät esittävät useita toimia, joilla alueen arvokas luonto voidaan turvata ja valtakunnallisestikin kiinnostava kulttuurihistoria tuoda tutuksi ihmisille. Niinpä vihreät näkevät, että alueesta tulisi muodostaa kaupunkipuisto.

Lisätietoja
Niina Ratilainen, niina.ratilainen@turku.fi, 050 378 7791
Hannu Rautanen, hannu.rautanen@kaarina.fi, 0400 885 754

Lue valtuustoaloite kokonaisuudessaan täältä.

Kuva
Turun vihreät kuvapankki

Hannu Rautanen / Kaarinan vihreät